Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Alex Buurman

zo 19 mrt 2017, 13:38   vaste rubrieken

 

Alex Buurman (59) is licht- en geluidstechnicus bij het Rietveld Theater en bij Lijm & Cultuur. Hij wil een lans breken voor Delft als cultuurstad.

  1. Waarom wil je in het Rietveld Theater worden gefotografeerd?

“Ik vond het een lastige keuze. Het Rietveld Theater én Lijm & Cultuur zijn voor mij allebei belangrijke plekken in de stad. Beide zijn een verrijking voor Delft.”

  • En wat gaf de doorslag?

“Hier in het Rietveld Theater komen mensen die anders waarschijnlijk nooit naar het theater gaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen met cultuur, in welke vorm dan ook, in aanraking komt. Het stemt tot nadenken. Het Rietveld Theater is goedkoop, de programmering is laagdrempelig. Ook het plezier en de toewijding waarmee de vrijwilligers hier werken maakt blij.”

  • Wat houdt je werk in?

“De technicus is verantwoordelijk voor het licht en het geluid van de voorstelling: van cabaretvoorstellingen tot en met klassieke concerten en alles wat daar tussen zit. Bij Lijm & Cultuur verzorg ik vooral het geluid bij evenementen en conferenties.”

  • Bij Lijm & Cultuur doe je ook andere dingen…

“Ik heb daar m’n eigen geluidsstudio. Ik maak veel voice overs, dus spraak bij beeld op de juiste manier combineren. Maar mijn hart ligt vooral bij het opnemen en produceren van muziek. Dat is en blijft het allerleukste om te doen.”

  1. Ben je altijd Delftenaar geweest?

“Ik ben geboren in Den Haag en opgegroeid in Rotterdam, sinds 1992 woon ik hier. Ik ben naar Delft gekomen omdat ik verliefd werd op een Delftse. 25 Jaar later ben ik hier nog altijd.”

  1. Bevalt de stad je?

“Zeker. Of het nu mooi of lelijk weer is, ik vind het heerlijk om door de stad te fietsen. Op zondagmorgen ga ik naar het Rietveld Theater om het klassieke concert ‘te doen’. Het is dan is nog stil op straat. Als ik na het concert terug naar huis fiets is de stad inmiddels ontwaakt en levendig.”

  1. Als ik burgemeester van Delft was…

“Het behoort waarschijnlijk niet tot de bevoegdheden van een burgemeester, maar ik zou de man of vrouw die verantwoordelijk is voor de tweerichtingsfietspaden in de stad veroordelen tot levenslang het verkeer regelen in de TU-wijk met zo’n ouderwets klapbord uit de jaren zestig.”

  1. Waar kijk je met veel plezier op terug?

“Ik ben beroepsmusicus geweest tijdens de hype van de Nederlandstalige popmuziek. Het was de tijd van Doe Maar. Zelf speelde ik toetsen in de band van Margriet Eshuijs en van Hans de Booy. Een leuke periode om mee te maken met veel glamour, inclusief vip-behandelingen en flauwvallende meisjes.”

  1. Ik wil altijd nog eens…

“Het blijft waarschijnlijk altijd een jongensdroom, maar ik wil de muziek voor een musical schrijven. Het moet tegenhanger moeten worden van de huidige musicals, die wel erg plat en makkelijk zijn. Ik ben opgegroeid met Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink. Die muzikaliteit en creativiteit zijn bij de musicals van tegenwoordig ver te zoeken. Dus die jongensdroom blijf ik koesteren.”

  1. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

“Het klinkt wellicht een tikkeltje hoogdravend, maar we moeten ons realiseren dat zonder cultuur alles ophoudt. Alle ontwikkeling stopt dan. En ik pleit ervoor niet alleen voorstellingen te maken die iedereen aardig of mooi vindt. We moeten mensen ook prikkelen. En het Rietveld Theater is daarvoor het uitgelezen podium.”

Originele artikel is geplaatst in “Delft op zondag 

Pin It on Pinterest

Share This